MIGRAZIONE

The idea of migration inspired the design of this area. This is a highly topical issue because in a world disrupted by climate change, birds and plants are travelling together to find new ways of living.

 

This continuous movement is characteristic of both the plant and animal worlds, including humans.

 

This is reinforced by the theoretical basis of the famous French landscape architect Gilles Clément, who compares the natural growth of spontaneous grasses, which spread independently, to the routes of migratory birds.

 

The need for these species to escape and conquer new lands is linked to the difficult year of reclusion that has just passed. The theme, raised in this area, thus creates a similarity linked to travel, flight and the mental and physical escape of individuals in search of new wild and unexplored spaces.

 

The pandemic event, in fact, has led people to rediscover the value of contact with the natural element and with it the desire to get away from their comfort zone.

 

Rediscovering new places and open spaces has become a must in order to restore the inseparable relationship between man and nature that has such an impact on the wellbeing of the individual.

 

To this end, the project area emphasises this escape, focusing on a "site-specific" installation representing a flock in movement.

 

Accompanying this aerial dance are the soft clouds of grasses, which create a dynamic and fluctuating effect throughout the area.

Share on

Respira questi suoni

At the basis of the research dedicated to the area in question we find one of the cardinal principles linked to the biophilic concept.

 

The reference to the sound produced by the bamboo canes, distributed throughout the area, gives the individual a feeling of mental and physical relaxation.

 

It is precisely this constant, in-depth investigation of organic origin that links the chosen theme to the place of interest.

 

Thanks to the presence of the old washhouse, recently restored to working order, we have the possibility of combining several sensory spheres (auditory, visual and tactile) in order to induce a pleasant perception in the host subjects.

 

The historic site gains added value, combining art, local history, culture and the environment, thanks to the organic combination of the elements inserted.

 

Passers-by can choose to walk around the area or relax in the seats provided, absorbing all the benefits induced by the sound of running water and bamboo bells.

 

Guests are also invited to relate to these elements, reinforcing this relationship of dialogue and mutual respect.

 

by:

2020_NAD _piccolo

in collaboration with:

2021_Pedrali2021_Valfredda2020_Hdemy Group_Logo 2021_idea Verde  2021_pezzoni  2020_logo_grafica monti

From abandonment to rebirth

The area covered by a rest stop concerns the issue of the abandoned office. The theme relates directly to the current pandemic situation and the epochal changes that it has brought in the way of working, but also in the way of seeing the workplace to date.

The space is designed to reproduce a work environment typical of urban environments: the office.

That same office, stripped of every green element and lit only by artificial light, which during the long lockdown saw lose, day after day, its functionality, leaving room for smart working.

 

The design proposal wants to highlight those spaces that for long months have not been "experienced" as usual. Users can see reproduced known environments and face a visual path, passing from an area where the abandonment of these anthropic spaces is clearly visible for the emergence of another species, the plant.

To this end, a situation of abundance and revenge of Nature on man is highlighted: it takes possession of its own spaces again. This abundance of green is necessary if not to reach the heart, the mind of visitors and reveals how essential it is to reprogram a cohabitation with the plant genus, strengthening the relationship between Man and Nature.

 

The bar corner sees, therefore, the management of a biophilic workplace able to emphasize this coexistence and the relationship of mutual respect, enhancing plants and furnishings. The management of the area wants to remind those who live it that we are inexorably connected with Nature. It’s written in our DNA and it has a name: it’s called biophilia, the biological propensity to feel better in the presence of natural elements.